Impro šola

Oseben pristop, profesionalno delo in super zabava.

Nadaljevalne skupine

Glede na izredne okoliščine smo vam v pomladnem semestru 2021 pripravili nekoliko skrajšan semester delavnic. Začnemo v drugem tednu maja, celotni semester pa bo trajal 6 srečanj, torej do sredine junija. Plan je, da večino srečanj izpeljemo zunaj. V primeru slabega vremena pa na Zoomu ali v naših učilnicah, ob upoštevanju aktualnih ukrepov tistega tedna.

Cena šestih srečanj je: 85€ (V primeru, da vas je korona situacija v zadnjem letu močno finančno prizadela, nam prosim pišite in dogovorili se bomo za posebno ceno. V primeru, da ste v tem času obogateli, lahko plačate tudi več)

Za vas smo pripravili tri možne teme delavnic ob treh različnih terminih. Delavnice so namenjene vsem, ki so opravili prve tri semestre IGLU impro šole. Pohitite, število udeležencev na posameznih delavnicah je številčno omejeno. Opis je spodaj, prijave pa na tej povezavi.

Peter Frankl: Odnosi in cilji

(ponedeljek, 19.30 – 21.20)

 

Odnos med dvema osebama je eden izmed temeljnih gradnikov gledališča, zato je pomembno, da vemo kako ga vzpostaviti, razjasniti, vzdrževati in spreminjati. Mnogo dram jemlje za osnovo ravno to: kaj nekdo čuti do druge osebe in kako obe vplivata druga na drugega?


Pridobljena znanja: Udeleženci bodo ozavestili kako ustvarjati odnose s cilji, specifične dinamike, prevzemanje vlog, motive in mantre, najti temo prizora in graditi večplastne like z jasnim namenom. 

Sara Šoukal: Vzorčenje

(četrtek, 17.30 – 19.30)

 

Staro impro pravilo pravi: ena je izjema, dve je naključje, tri je vzorec (sama dodajam še štiri je sam hudo).

S tem pravilom lahko vedno vstopamo na oder in bodisi podpremo bodisi ojačamo, ali zaključimo trenutno dogajanje. Kako pa lahko spremljamo vzorce na stopnji predstave? Kje je prostor za rast improvizatorja_ke, skupine? Na kakšne načine se vpletajo zunanje, družbene teme, v na videz “nedolžnem” prizoru?

Na delavnici bomo pozorni na “širšo sliko”, “total”. Udeleženci_ke bomo urili spremljanja več zgodb hkrati, t.i. multitasking. 

 

Pridobljena znanja:
– zmožnost povezovanja prizorov v širso sliko, ki ni nujno ena (glavna) zgodba
– ozaveščanje lastnih igralnih vzorcev

Vid Sodnik: Kratke igre
(torek, 17.30 – 19.20)
 
V različnih oblikah impro tekmovanja se z naključnimi improvizatorji znajdemo v impro disciplinah oz. igrah, ki trajajo 2-4 minute. Pogosto je to premalo časa, da se povežemo s soigralcem, upoštevamo predlog publike in vzpostavimo nek odnos. 
Pogledali bomo, kaj vsaka igra od nas zahteva in kako lahko igro naredimo zabavno.
 
Pridobljena znanja: Skozi delavnico se bomo skušali znebiti strahu pred določenimi igrami v predstavah kratkega formata. Odkrili bomo zakaj so nam ene igre bolj všeč kot druge in se naučili bolje spopadati s kratkimi prizori.

Začetni tečaj

Oseben pristop, profesionalno delo in super zabava.
Prvi del šole vsebuje 21 ur učenja različnih tehnik gledališke improvizacije. Delavnice so primerne za vse, ki se želijo naučiti popolne spontanosti v različnih življenjskih situacijah, znebiti prevelike treme pred javnim nastopanjem, ali si želijo postati improvizatorji in nastopati na impro odrih.

Vsebuje delo z orodji, ki spodbujajo sodelovanje in ustvarjajo varno okolje znotraj skupine, vaje na temo spontanosti, pripovedovanje zgodb (struktura zgodbe, pripovedovanje in osnove improviziranega nastopanja skozi pripovedništvo), uporaba prostora, delo na likih in boljšem razumevanju odnosov.

Srečanja potekajo enkrat tedensko in trajajo 11 tednov.  S srečanji začnemo oktobra 2021.

Cena vseh srečanj: 160€ (oz. 110€ za študente in brezposelne)

Lokacija srečanj: IGLU impro šola, Celovška cesta 150, 1000 Ljubljana

Za prijavo nam pišite na: iglutheatre@gmail.com

Mentorji

Vid Sodnik se je z gledališko improvizacijo začel ukvarjati leta 2004. V Sloveniji poučuje na različnih srednjih in osnovnih šolah ter vse od ustanovitve, v IGLU impro šoli. V zadnjih letih je poučeval v Avstriji, Nemčiji, Franciji, Belgiji, Kanadi, Švici, ZDA, na Finskem, Norveškem, Madžarskem, Češkem in Poljskem.
Je soustanovitelj mednarodnega gibanja evropskih improvizatorjev OHANA in ponosni član mednarodne organizacije ITI – International Thatresports Institute. 

Juš Milčinski se z improvizacijo ukvarja od leta 1999 kot igralec, mentor in gledališki producent. Svoje znanje je kalil pri svetovno priznanih učiteljih improvizacije kot so Randy Dixon, Lee White, Stephen Sim, Jacob Banigan, Jill Farris in drugi.
Pet let je v okviru Impro lige poučeval tečaj improvizacijskega gledališča za začetnike, zadnja leta pa vodi predvsem delavnice improviziranega petja, spontanosti, kreativnosti skozi improvizacijo ter impro team building delavnice za različne kolektive.

Peter Frankl je začel z improvizacijo v šolski impro ligi, ko je bil star 14 let. Poleg IGLU impro šole, uči tudi srednješolce  in je učil v Kanadi, Nemčiji, na Madžarskem, Poljskem in Češkem. Za seboj ima več evropskih turnej in je nastopal na impro festivalih v Seattlu, Vancouvru, Edmontonu, Würzburgu, Göttingenu, Strasbourgu, Krakovu, Varšavi, Torunu, Wiesbadnu in pa v Sloveniji na Golem Odru.

Sara Šoukal gledališko improvizacijo uči od leta 2009. Veliko se posveča srednješolcem in je mentorica večih ekip, ki so osvojile naziv zmagovalcev ŠILA – Šolske impro lige, sicer pa dela z vsemi starostnimi skupinami.

Z improvizacijo se ukvarja od svojega 12. leta in je umetniška vodja KUD Impromobile, sicer pa kot performerka redno sodeluje tudi z Impro ligo, ŠILO, Pionirskim domom, Rozin Teatrom, Improvizacijskim gledališčem Ljubljana – IGLU in nastopa v Nemčiji, Švici, Belgiji in ZDA.

Žiga Regina gledališko improvizacijo uči od leta 2008 in trenutno dela na treh različnih šolah v okviru projekta ŠILA – Šolska impro liga ter v projektu Improgojnica. Redno se udeležuje mednarodnih izobraževanj doma in po različnih festivalih po Evropi. 

Po izobrazbi je profesor športne vzgoje in v svoje delo v improvizaciji vnaša gib in telo.

Poleg rednih nastopov v Sloveniji v okviru Impro lige, je nastopal tudi na festivalih v Nemčji in na Finskem.

Katarina Veselko je psihologinja/improvizatorka. Je ustanovna članica ženskega impro kolektiva ImproŠke, s katerim redno nastopa, sodeluje pa tudi v Impro ligi in na Maestro prireditvah. V preteklosti je poučevala improvizacijo srednješolce, danes pa je zaposlena v podjetju O. K. Consulting, kjer z izobraževanji in coachingi podpira posameznike, time in organizacije v razvoju. Svoje improvizacijske veščine je kalila na mnogih delavnicah z mednarodnimi mentorji, psihološka znanja pa poglablja z dodatnimi izobraževanji s področja nevrolingvističnega programiranja (NLP Coach), transakcijske analize (TA svetovalka) in psihodrame, je pa tudi edina slovenska izvajalka Daring Way in Rising Strong programov ameriške raziskovalke Brené Brown.