Impro šola

Oseben pristop, profesionalno delo in super zabava.

Začetni tečaj

PRIJAVA

Oseben pristop, profesionalno delo in super zabava.
Prvi del šole vsebuje 21 ur učenja različnih tehnik gledališke improvizacije. Delavnice so primerne za vse, ki se želijo naučiti popolne spontanosti v različnih življenjskih situacijah, znebiti prevelike treme pred javnim nastopanjem, ali si želijo postati improvizatorji in nastopati na impro odrih.

Vsebuje delo z orodji, ki spodbujajo sodelovanje in ustvarjajo varno okolje znotraj skupine, vaje na temo spontanosti, pripovedovanje zgodb (struktura zgodbe, pripovedovanje in osnove improviziranega nastopanja skozi pripovedništvo), uporaba prostora, delo na likih in boljšem razumevanju odnosov.

Srečanja potekajo enkrat tedensko in trajajo 11 tednov.  S srečanji začnemo februarja 2022.

TERMINA: torek (17.30 – 19.20) in sreda (19.30 – 21.20)

CENA vseh srečanj: 180€ (oz. 120€ za študente in brezposelne)

LOKACIJA: IGLU impro šola, Celovška cesta 150, 1000 Ljubljana

PRIJAVA

Zimska impro šola

Prihaja 1. (ZIŠ) – Zimska impro šola. V intenzivnem vikendu improvizacije vas bodo učitelji IGLU impro šole popeljali skozi tematsko pester program. ZIŠ je namenjen vsem, ki si želite bolj poglobljenega učenja gledališke improvizacije. Naredili bomo širši pregled znanja, se družili in se dodobra povezali. Nor vikend učenja in druženja bo potekal v hostlu Ajdovščina. V ceno so vključene vse delavnice, prenočišče in vsi obroki. Kraj nam poleg odličnih delovnih pogojev ponuja še vrt in prostor za sprehode. Šola je namenjena polnoletnim (18+).

Termin: 4. 3. 2022 – 6. 3. 2022 (začnemo v petek ob 16.30h, končamo v nedeljo zvečer)

Lokacija: Hostel Ajdovščina (https://www.hostel-ajdovscina.si/)

Cena: 210€ (pred novim letom), 240€ (po novem letu) – (Na žalost ni možno uveljavljanje bonov.)

PRIJAVA

Delavnice:

Prostor kot vir nadviha

Velikokrat se obračamo vase, ko iščemo navdih, tokrat pa se bomo obrnili navzven in iskali navdih v okolici, ki nas obdaja. Na delavnici bomo raziskovali različne načine kako uporabiti prostor kot vir dogajanja na odru, ukvarjali se bomo z ozaveščanjem in umeščanjem prostora. Igrali se bomo z uprizarjanjem prizorov na različnih lokacijah in iskali odrske postavitve drugje kot na odru.

Koliko si pa ti star?

Like, ki jih igramo, lahko ključno definira več lastnosti: njihove psihološke lastnosti, fizične lastnosti, glas, poklic, vloga v skupnosti, odnos do sveta in seveda starost. Na delavnici bomo odkrivali, na kaj moramo biti pozorni, ko igramo like, ki so precej drugačnih let, kot smo mi sami. Kako igramo starke? Kako najstnike? Kakšna je razlika med 60-letnikom in 90-letnico? In seveda – kako igrati otroke, ki ne bodo tako tečni, da bo spodili občinstvo iz dvorane.

Rekvizitiranje

Na delavnici, ki se dotika formata “Gorilla Theatre” Keitha Johnstona, bomo klasični obliki impro prizorov, kjer uporabljamo naša telesa in kakšen stol, dodali resnične rekvizite. Namesto palca in kazalca bo pištola, namesto fiktivne afro frizure lasulja, za ognjemet bomo uporabili… no, še vedno fiktiven ognjemet. Poleg ad-hoc uporabe kostumov in rekvizitov se bomo preizkusili še v vlogi impro režiserja in scenskega tehnika, ki sooblikujeta prizore rekvizitiranja.

 

Osnove

Na delavnici se bomo ukvarjali s temeljnimi vodili improvizacije. Zakaj so pomembna za vzpostavitev dobre dinamike s soigralko ali soigralcem? Odkrivali bomo, zakaj lahko včasih kršimo vsa pravila, prizor pa je odličen. Raziskovali bomo naravo improvizacije, napak, igrivosti in sodelovanja ter se skušali zoperstaviti zasilnemu izhodu, ki je rutina.

Mentorji

Vid Sodnik se je z gledališko improvizacijo začel ukvarjati leta 2004. V Sloveniji poučuje na različnih srednjih in osnovnih šolah ter vse od ustanovitve, v IGLU impro šoli. V zadnjih letih je poučeval v Avstriji, Nemčiji, Franciji, Belgiji, Kanadi, Švici, ZDA, na Finskem, Norveškem, Madžarskem, Češkem in Poljskem.
Je soustanovitelj mednarodnega gibanja evropskih improvizatorjev OHANA in ponosni član mednarodne organizacije ITI – International Thatresports Institute. 

Juš Milčinski se z improvizacijo ukvarja od leta 1999 kot igralec, mentor in gledališki producent. Svoje znanje je kalil pri svetovno priznanih učiteljih improvizacije kot so Randy Dixon, Lee White, Stephen Sim, Jacob Banigan, Jill Farris in drugi.
Pet let je v okviru Impro lige poučeval tečaj improvizacijskega gledališča za začetnike, zadnja leta pa vodi predvsem delavnice improviziranega petja, spontanosti, kreativnosti skozi improvizacijo ter impro team building delavnice za različne kolektive.

Peter Frankl je začel z improvizacijo v šolski impro ligi, ko je bil star 14 let. Poleg IGLU impro šole, uči tudi srednješolce  in je učil v Kanadi, Nemčiji, na Madžarskem, Poljskem in Češkem. Za seboj ima več evropskih turnej in je nastopal na impro festivalih v Seattlu, Vancouvru, Edmontonu, Würzburgu, Göttingenu, Strasbourgu, Krakovu, Varšavi, Torunu, Wiesbadnu in pa v Sloveniji na Golem Odru.

Sara Šoukal gledališko improvizacijo uči od leta 2009. Veliko se posveča srednješolcem in je mentorica večih ekip, ki so osvojile naziv zmagovalcev ŠILA – Šolske impro lige, sicer pa dela z vsemi starostnimi skupinami.

Z improvizacijo se ukvarja od svojega 12. leta in je umetniška vodja KUD Impromobile, sicer pa kot performerka redno sodeluje tudi z Impro ligo, ŠILO, Pionirskim domom, Rozin Teatrom, Improvizacijskim gledališčem Ljubljana – IGLU in nastopa v Nemčiji, Švici, Belgiji in ZDA.

Žiga Regina gledališko improvizacijo uči od leta 2008 in trenutno dela na treh različnih šolah v okviru projekta ŠILA – Šolska impro liga ter v projektu Improgojnica. Redno se udeležuje mednarodnih izobraževanj doma in po različnih festivalih po Evropi. 

Po izobrazbi je profesor športne vzgoje in v svoje delo v improvizaciji vnaša gib in telo.

Poleg rednih nastopov v Sloveniji v okviru Impro lige, je nastopal tudi na festivalih v Nemčji in na Finskem.

Katarina Veselko je psihologinja/improvizatorka. Je ustanovna članica ženskega impro kolektiva ImproŠke, s katerim redno nastopa, sodeluje pa tudi v Impro ligi in na Maestro prireditvah. V preteklosti je poučevala improvizacijo srednješolce, danes pa je zaposlena v podjetju O. K. Consulting, kjer z izobraževanji in coachingi podpira posameznike, time in organizacije v razvoju. Svoje improvizacijske veščine je kalila na mnogih delavnicah z mednarodnimi mentorji, psihološka znanja pa poglablja z dodatnimi izobraževanji s področja nevrolingvističnega programiranja (NLP Coach), transakcijske analize (TA svetovalka) in psihodrame, je pa tudi edina slovenska izvajalka Daring Way in Rising Strong programov ameriške raziskovalke Brené Brown.